Уроки природи від вінницьких лісівників – в он-лайн режимі

05.06.2022 18:36 Автор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ

 
Лісівники Вінниччини провели уроки природи з учнівськими лісництвами з нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища
Плідна співпраця лісівників Вінниччини з учнівською молоддю та педагогами вже вже нараховує півстоліття. Найстаршим у області є Сумівське учнівське лісництво «Юні друзі лісу» (директор школи Г.М. Гуз, педагог-наставник М.М. Маценко), яке вже півстоліття співпрацює з лісівниками. Попри воєнний стан у країні та вимушене дистанційне навчання школярі продовжують еколого-природничу роботу, діляться спогадами про спільні добрі справи на користь природи та лісу, популяризують пам’ятні місця рідного краю.
Члени учнівських лісництв насамперед розповіли, як вони підготувалися до відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища.
Юні лісівники закликають берегти та примножувати лісові насадження, дбайливо ставитися до довкілля, більше дізнаватися про природу рідного краю.
Наприклад, юні сумівські лісівники продовжують роботу над дослідженням пам’ятних місць, цікавих природних та рукотворних окрас рідного села, запустили челендж «Сумівка – моє рідне село». Діти різних класів готують невеличкі відео у формі слайдшоу про мальовничі місця, природні пам’ятки, річку Південний Буг та інші цікаві місцини Сумівки.
Ініціативу сумівських школярів підтримали вихованці інших 50 учнівських лісництв Вінниччини. Така робота виховує у підростаючого покоління любов до свого села, краю, всієї України. Це підтвердження того, що люди не байдужі до природи, до місця, де вони живуть, до світу, який їх оточує. Збереження пам’яті про місце, де ти народився та виріс, про добрі справи, які робив разом із однолітками та наставниками на користь природи, допомагає виростити у майбутньому справжнім патріотом рідної землі, дбайливо ставитися до багатств нашої мальовничої України. 
Діти знають, що у 1972 році у Стокґольмі, на конференції ООН з довкілля, делегації Японії та Сенегалу запропонували щорічно відзначати цей день, щоб привернути увагу людства до проблем використання природних ресурсів планети.
Програмний документ «Порядок денний на ХХІ століття», спрямований на досягнення захисту та збереження навколишнього середовища та розвитку здорової економіки, прийняли 179 країн світу.
Визначено основні завдання країн:
- збереження, захист, поліпшення і відтворення якості навколишнього середовища;
- захист громадського здоров’я;
- розсудливе та раціональне використання природних ресурсів;
- заохочення заходів на міжнародному рівні, спрямованих на розв’язання регіональних і глобальних проблем навколишнього середовища.
Такі орієнтири ставлять перед собою у щоденній праці держпідприємства лісового господарства Вінниччини та юні лісівники області