На Вінниччині триває весняне садіння лісу та акція «Створюємо ліси разом!»

04.04.2022 21:39 Категорія: Загальні новини Автор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ

Весняна лісокультурна кампанія – найважливіша пора у лісовому господарстві, коли виконується найбільшим об’єм щорічних лісогосподарських робіт. Не зважаючи на воєнний стан, усі лісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства вчасно розпочали весняне садіння лісу. Триває також традиційна акція «Створюємо ліси разом!» на виконання програми Президента України «Зелена країна».
Начальник Вінницького ОУЛМГ Анатолій Бондар зазначає, що всі лісгоспи працюють стабільно, забезпечують якісне садіння лісу та проведення лісокультурної кампанії у стислі агротехнічні терміни. Анатолій Омелянович щиро дякує всім держлісгоспам, які, не дивлячись на війну в країні, щодня працюють на совість, трудяться на майбутній результат, наближуючи своєю працею перемогу України. А також лісівники Вінниччини вдячні громадськості, яка розуміє важливість лісівничої праці і долучається до садіння лісу.
Навесні 2022 року держлісгоспи Вінниччини мають створити ліси на площі 720 га. Це 710 га лісовідновлення (створення лісових культур на місці минулорічних зрубів) та 10 га – лісорозведення (створення нових лісів на землях, які передали територіальні громади для заліснення, оскільки ці землі є малоцінними і не придатні для сільгоспкористування). Загалом навесні на цій площі буде висаджено та висіяно майже 4 мільйони штук майбутніх дерев. Станом на 4 квітня уже виконано 76 відсотків до запланованого, тобто створено лісові культури на площі 550 га.
Найбільші обсяги робіт на сьогодні виконали ДП «Тульчинське ЛМГ» - 134 га (директор Дан М.М., головний лісничий Кілимник Г.П.), ДП «Вінницький лісгосп» - 115 га (Попельнюк В.В., Ільченко Є.В.), ДП «Жмеринський лісгосп» -110 га (Бендера П.В., Мацюк С.О.), ДП «Гайсинський лісгосп» -108 га (Лащенко М.М., Руденко С.І.).
Наразі в першу чергу заліснюють лісосіки 2021 року, а за можливістю будуть здійснювати посадку на ділянках, де проводилася заготівля деревини в 2022 році. Одні з активних учасників акції «Створюємо ліси разом!» – лісівники ДП «Вінницький лісгосп» (директор Попельнюк В.В., головний лісничий Ільченко Є.В.). В Іванівському лісництві пліч-о-пліч із лісівниками держлісгоспу садили ліс  працівники ТОВ "ДІВАРІО" і вимушені біженці з Криворізького району Дніпропетровської області та Запоріжжя. Наймолодшому учаснику цієї посадки – усього два роки. Юрчик прийшов посадити своє дерево разом із мамою Євгенією та 9-річним братом Богданом.
Справжній трудовий десант працював на лісовій ділянці Гайсинського лісництва ДП «Гайсинський лісгосп» (директор Микола Лащенко, головний лісничий Сергій Руденко). Разом із лісівниками, працівниками лісгоспу та лісництва висаджували дерева працівники Гайсинської районної військової адміністрації на чолі з її начальником Людмилою Головашич. Пані Людмила з колективом апарату адміністрації завжди підтримують ініціативи гайсинських лісівників, розуміючи важливість ролі лісу в житті громади. Не зрадили своїй гарній традиції і цього непростого року.
Жителі восьми сіл створювали ліс у ДП «Жмеринський лісгосп». Дружна команда на чолі з директором держлісгоспу  Бендерою П.В., головним лісничим Мацюком С.О., лісничим Людавського Зарицьким В.М. створювала ліс в Людавському лісництві. До даного заходу з неабияким ентузіазмом долучилися жителі навколишніх сіл Лисянка, Людавка, Новоселиця, Лисогірка, Зоринці, Сербинівці, Слобода-Межирівська, Василівка.
Нещодавно лісівники ДП «Іллінецький лігсосп» (директор А.В.Романович, головний лісничий В.В.Пальченко) заліснювали ділянку в Іллінецькому лісництві разом із студентами Іллінецького аграрного фахового коледжу.
Лісівники Вінниччини запрошують громадськість долучитися до посадки лісу і зробити свій внесок у зелене, квітуче, вільне майбутнє України. Наша спільна сумлінна праця – наш внесок у перемогу над російським окупантом.