На Вінниччині активізувалися дров’яні шахраї

01.07.2022 13:38 Категорія: Загальні новини Автор:  Пресслужба Вінницького ОУЛМГ

Лісівники Вінниччини застерігають населення: не перераховуйте гроші на невідомі рахунки та купуйте дрова безпосередньо у лісництві чи лісгоспі
Сумно, але факт: поки наші захисники ціною власних життів та здоров’я боронять рідну землю, а до волонтерства долучаються навіть діти, деякі недоброчесні українці наживаються на чужій довірливості чи необізнаності. І війна їм не перепона. Наразі на Вінниччині активізувалися так звані дров’яні шахраї.
У різних районах області зафіксовані випадки, коли населенню пропонують придбати дрова за передоплатою. Після переведення коштів на певну картку горе-продавець пропадає.
Тому лісівники Вінниччини вкотре звертаються до населення з проханням бути обачним і пам’ятати просту формулу: дрова в подвір’я – гроші на руки. Або на вручений вам рахунок лісництва, лісгоспу. Але після відвантаження лісопродукції або після домовленості безпосередньо із працівниками лісгоспу. За бажанням доставка може бути виконана вашим особистим, найманим або лісгоспівським транспортом. А про намагання аферистів провести з вами подібну схему інформуйте представників лісгоспу та правоохоронців.
Також Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства закликає населення, організації соціальної сфери купувати дрова саме протягом літнього періоду. Оскільки зараз є можливість підсушити сировину, отримати більш якісні дрова, щоб використовувати їх за потребою із більшою віддачею енергії. Особливо це стосується власників твердопаливних котлів. Сучасні твердопаливні піролізні котли із високим коефіцієнтом корисної дії дозволяють отримувати набагато дешевше тепло. Тому все більше споживачів переобладнують сучасні та ефективні котельні із дров’яним опаленням. І оскільки потреба у джерелі енергії різко зростає, тому бажаючих закупити дрова стало дуже багато. І не лише у негазифікованих районах. Адже хто вміє рахувати і заощаджувати кошти,той розуміє, що за можливості варто віддати перевагу опаленню дровами.
Нагадуємо, що дрова паливні – це відновлюваний природний ресурс. Щороку на енергоринок області поставляється близько 200 тис. кбм дров паливних, що дає змогу економити 40 млн. кбм природного газу. Минулого року лісгоспи Вінниччини реалізували загалом майже 300 тисяч кубометрів дров паливних. На енергоринок області поставлено 212 тис. кбм дров, з них більшу частину придбало населення, а також заклади освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери, підприємства, організації. Ще понад 10 років тому реалізація дров паливних була всього у межах 70-80 тис. кбм за рік!
Через те, що населення зазвичай починає турбуватися про забезпечення оселі дровами безпосередньо з настанням холодів, восени настає справжній ажіотаж на купівлю дров. Тож не варто чекати холодів. Варто сьогодні замовити дрова паливні, аби не ставати в чергу восени.